سرویس مصاحبه- جاده تجارت
اشاره: در ماههای اخیر، کشور در وضعیت اقتصادی مناسبی قرار نداشته و این امر باعث ایجاد تنش و ناآرامی در بین مردم شده است. عوامل خارجی و البته برخی مسائل داخلی در بروز این وضعیت دخیل هستند اما با برنامهریزیهای مناسب و اقدامات بهجا میتوان این وضعیت را تغییر داده و در جهت بهبود اوضاع اقتصادی کشور گام برداشت. دراینبین نمایندگان مجلس نقش مهمی را برای سیاستگذاری درست و برونرفت از بحران ایفا میکنند. به همین منظور «روحالله حضرتپور» نماینده جوان مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با حضور در دفتر دوهفتهنامه جاده تجارت به سؤالات خبرنگار این نشریه درباره وضعیت کشور و منطقه پاسخ داده است. او میگوید برای احیای دریاچه ارومیه، دست به دامان رهبری انقلاب شده و امیدوار است بهزودی، با اجرای درست سیاستهای دولت، شاهد تثبیت و سپس احیای دریاچه ارومیه باشیم.
* خبر تعطیلات آخر تابستان مجلس باعث ایجاد نارضایتی بین مردم شده؛ باوجود وضعیت کنونی کشور و مشکلات موجود، شما با این تعطیلات موافق بودید یا مخالف؟
این تصمیمی است که توسط هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گرفتهشده است تا نمایندگان به حوزههای انتخابی خود رفته و از نزدیک شاهد مشکلات مردم باشند و با اشرافیت بیشتر بر موضوعات مبتلابه، برای تحقق مطالبات مردم برنامهریزی کنند که البته بهنظر بنده تنها یک هفته نیز برای این کار کافی بود نیازی به تعطیلی دوهفتهای نبود.
* شفافیت آرا نمایندگان یکی از موضوعات موردبحث در این اواخر بود که تعداد زیادی از وکلای مردم بهطور شفاهی موافقت خود را با این طرح عنوان کردند اما به هنگام رأیگیری، رفتار دیگری از آنها سر زده و این موضوع رأی نیاورد. موضوع شما در این رابطه چیست؟
۱۶۰ نفر از نمایندگان موضوع شفافیت آرا را امضا کرده بودند اما به هنگام رأیگیری این طرح تنها ۵۰ رأی آورد و به تصویب نرسید. بنده از ابتدا با این طرح موافق نبوده و امضا نکرده بودم چراکه شفافیت همهجا نمیتواند به نفع مصالح کشور باشد. درواقع بنده موافق شفافسازی هستم اما شفاف سازی در مجلس میتواند رفتارهای عوامفریبانه، جامعه پسندانه را جایگزین رای های منطقی کند که شاید در ابتدا به مذاق بخشی از جامعه خوش نیاید اما در طولانی مدت به نفع کشور است. گمان میکنم که طرح این موضوع در زمانی که قرار است برخی لوایح مهم و سرنوشتساز در مجلس به رأی گذاشته شود، بیشتر برای فشار به نمایندگان طراحیشده است.
* علت اجرایی نشدن طرح دوفوریتی تأمین کالاهای اساسی در مجلس بهرغم افزایش شدید قیمت این سنخ کالا چه بود؟
گاهی برخی از نمایندگان موضوعاتی را مطرح میکنند که کلاً از دستور خارج میشود در مورد تأمین کالاهای اساسی نیز چنین اتفاقی افتاده و با مشورت برخی از نمایندگان و هیأت رئیسه مجلس از دستور خارج شد چراکه دولت معتقد بود در این وضعیت قادر به تأمین کالاهای اساسی است و این طرح بیشتر سبب ایجاد تنش و جو روانی نامناسب در جامعه خواهد شد.
* بحث استیضاحها، لابیهای صورت گرفته و پس گرفتن امضاها ازجمله بحثهای مطروحه و روندهای رایج در مجلس شورای اسلامی است که این اقدام در برخی مواقع رویهای مناسب و در برخی مواقع نیز نادرست است، آیا در آییننامه داخلی مجلس به این موضوع اشارهای شده است؟
آییننامه داخلی مجلس این اجازه را نداده و البته در این زمینه نیاز به اصلاح دارد. مثلاً درروند پرسش از ریاست جمهوری، سؤالی توسط یکی از نمایندگان درباره مؤسسات مالی مطرح شد که بنده نیز آن سؤال را امضا کردم و پسازآن براساس جلساتی که سه قوه داشتند این مشکلات تا حدودی حل شدند و بنده و جمعی از همکارانم نیز با مشاهده حل شدن موضوع، امضای خود را پس گرفتیم که پسازاین اقدام، متوجه شدیم بعد ها در پشت ورقه این سؤال، چهار سؤال دیگر نیز بدون اطلاع ما امضاکنندگان نوشتهشده بود و امضای همان نفرات برای چهار سؤال بعدی نیز تسری دادهشده بود. جالب است که پسازاین اتفاق نیز خیلیها به ما هجوم آوردند که چرا امضای خود را پس گرفتید! که البته برخی از آقایانی که ادعای سؤال از رئیسجمهور را داشتند، درواقع سؤالی نداشتند و تمامی اینها تنها یک بازی سیاسی بود و با حضور رئیسجمهور در مجلس و پاسخ به سؤالهای مطروحه، هیچ مشکلی از کشور حل نشد و این نشان داد که سؤالات نمایندگان سؤالکننده همگی سیاسی بودند و حتی آقایانی که از شش ماه قبل بر روی موضوع طرح سؤال از رئیسجمهور مانور میدادند در جلسه سؤال از رئیسجمهور، ساکت بودند. در مورد استیضاح وزیر اقتصاد نیز بنده طرح استیضاحشان را امضا کردم اما بهدلیل اینکه خبر رسید که سران نظام در این شرایط، برکناری ایشان را به مصلحت نمیدانند، ما امضاهایمان را پس گرفتیم.
* چرا مجمع نمایندگان استان ما هیچوقت یک مجمع منسجم و کارا نبوده و شاهد همگرایی این مجمع برای منافع استان نبوده و نیستیم؟
قبلاً، در زمان انتخابات میشنیدم که نمایندگان اصفهان و فارس اتحاد دارند اما به چشم خود ندیده بودم و فقط شنیده بودم اما وقتی وارد مجلس شدم شاهد اتحاد واقعی آنها بودم. بنده نیز بهنوبه خود تلاش بسیاری انجام دادم تا اتحادی بین نمایندگان استان ایجاد کنم اما واقعاً نمیدانم مشکل کجاست. شاید دخالتهای همکاران در حوزههای استحفاظی یکدیگر یکی از این مسائل است که برای حل آن باید گرد هم آمده و درباره آن بحث کنیم. گاهی نیز شاید برخی منیتها مانع این انسجام است، درهرصورت باید برای تحقق منافع این استان مظلوم، گاهی نمایندگان از خواستهای شخصی و محلی خود بگذرند.
* بحث سهم خواهی نمایندگان مجلس از دولت برای انتصاب افراد موردنظر خودشان برای پستهای مدیریتی نیز ازجمله مواردی است که باعث اتلاف وقت و انرژی نمایندگان درباره موضوعات خارج از حیطه وظایفشان میشود. نظر شخص شما در مورد این سازوکار چیست؟
اصولاً کار نماینده دخالت در انتصاب فرماندار، مدیرکل، بخشدار و … نیست، مردم به ما رأی ندادند که وقتمان را برای انتصابات دوستان و نزدیکان تلف کنیم، مردم به ما رأی دادند که مشکلاتشان را حل کنیم و دخالت در سایر امور خارج از وظایفمان است. به نظرم نمایندگان میتوانند در این امور نظر مشورتی داشته باشند اما فشار بر مسئولان اجرایی برای انتصابات در شأن نمایندگان مجلس نیست.
* قانون جدید منع استفاده از بازنشستگان توسط مجلس تصویبشده و به تائید شورای نگهبان نیز رسیده است اما بهنظر میرسد برخی میخواهند شهرداران و بعضی دیگر از گروهها را از این قانون استثنا کنند. بهعنوان یک حقوقدان و قانونگذار، نظرتان درباره این تفسیرها چیست؟
نظرات ضدونقیضی در این رابطه وجود دارد بهطوریکه ریاست مجلس شورای اسلامی مصاحبهای انجام دادند و گفتند که این قانون شامل شهرداریها هم میشود اما وزیر کشور ظاهراً گفتهاند که شامل نمیشود. بهنظر من، قانون اگر خوب هست برای همه و اگر بد هست برای همه. قانون تصریح کرده همه بازنشستهها بروند و این باید اجرا شود. هر قانونی باید اجرایی شود بالاخص قوانینی که راه را برای استفاده از جوانان در مدیریتهای میانی و ارشد هموار میکند. آقای سراج رئیس بازرسی کشور هم گفته است که دستگاهها تنها دو ماه فرصت دارند تا بازنشستگان مشمول این قانون را، راهی نمایند.
* لطفاً درباره آخرین وضعیت دریاچه ارومیه توضیح دهید؟
در مورد دریاچه ارومیه دیگر کار از جلسه، کنفرانس و شعار گذشته است باید هرچه سریعتر برنامهریزی دقیق و کاربردی انجام شود تا در قدم اول وضعیت کنونی دریاچه را تثبیت کرده و سپس برای احیای آن اقدام کنیم. بنده طی نامهای به مقام معظم رهبری رسیدگی به وضعیت دریاچه ارومیه را خواستار شدم که این درخواست از طریق مقام معظم رهبری به ریاست جمهوری و سپس به آقای نوبخت و درنهایت به صندوق توسعه ملی ارجاع داده شد. بنده در این نامه یک پیشنهاد در جهت تشکیل سازمان و یا ارگانی متولی پیگیری روند احیای دریاچه ارومیه را مطرح کردم چراکه ستاد احیای دریاچه ارومیه عملاً تعطیلشده است و پاسخگو نیست. بنده معترضم که هزینههای تصویبشده برای احیای دریاچه ارومیه بهجز احیای دریاچه برای همهجا ازجمله هزینه ساخت سالن کنفرانس، لوازم اداری و ماشین و مأموریت و امثالهم استفادهشده است. از طرف سازمان جهاد کشاورزی نیز کمکاری صورت گرفته است چراکه این سازمان باید در مورد آبیاری قطرهای و یا بارانی مزارع کشاورزی، برنامهریزی درست و اصولی میکرد. دریاچه ارومیه متعلق به همه ما است و باید باصرفه جویی در جهت احیای آن قدم برداریم. دریاچه ارومیه آبروی آذربایجان است. بجاست برای احیای آن مردم نیز سهم خود را ایفا نموده و مسئولان امر، منابع لازم را به این امر خطیر اختصاص دهند.
* ۹۰ درصد از آب مصرفی استان مربوط به مصارف کشاورزی و ۱۰ درصد از آن مربوط به آب شهری و روستایی است. مافیای آب تا چه حد مانع از احیای دریاچه ارومیه شده است؟
به نظرم دلیل شکلگیری مافیای آب، حداقل در شمال غرب کشور، فقدان نظارت کافی و نبود تعهد و دلسوزی لازم در برخی شرکتها و نهادهای دولتی ازجمله شرکت آب منطقهای و سازمان جهاد کشاورزی است. متأسفانه در مورد انتقال آب رودخانهها به دریاچه ارومیه نظارت کافی وجود ندارد. روستاهای بالادست برداشتهای زیادی از آب دارند و روستاهای پاییندست از آب محروم هستند، طرحهای اجرایی برای مکانیزه کردن کشاورزی، خیلی مقرونبهصرفه نیست، بیش از ۵۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در منطقه حفرشده و این نهادها، ناتوان از حل درست این معضلاند.
* آیا دوره بعدی نیز در انتخابات مجلس شورای اسلامی حضور خواهید داشت؟
تا زمانی که مردم مرا لایق خدمت بدانند در خدمتشان خواهم بود. بنده در مدت حضورم در مجلس شورای اسلامی تمامی تلاش خود را انجام دادهام تا بدون در نظر گرفتن منافع شخصی، خودم را وقف خدمت به مردم بکنم. بنده سعی نمودهام بدون هیچ حاشیهای، بدون هیچ رویکرد تبلیغاتی، تماموقت خویش را صرف منافع مردم ارومیه و استان کنم و از این بابت خدای را شاکرم که شرمنده خدای خود و مردم عزیز ارومیه نیستم.
* گفته میشود «محمد حضرتپور» شهردار ارومیه در دوره بعدی انتخابات مجلس شورای اسلامی بهعنوان نامزد حضور خواهد یافت؛ آیا در صورت صحت این سخن، در انتخابات شاهد ائتلاف خواهیم بود یا شاهد رقابت خانوادگی؟
آقای حضرتپور فردی توانمند و دلسوزند و مانند سایر افراد جامعه حق حضور در انتخابات را دارند البته پیشنهاد میکنم این سؤال را از خودشان بپرسید! تا جایی که بنده اطلاع دارم ایشان بیشتر خود را یک مدیر اجرایی میدانند تا غیرازآن و همه تلاش خویش را برای راهبری مدیریت شهری بکار گرفتهاند تا مجموعه بزرگ شهرداری را از این وضعیت نابسامان اقتصادی، بهسلامت از بحران عبور دهند و گمانم فعلاً انگیزهای برای حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی ندارند.
اساسا ایشان علاقه مند به حضور در حوزه های عملیاتی و خدمت مستقیم به مردم هستند.
* آیا وضعیت اقتصادی کشور در کوتاهمدت قابلبهبود است؟
اکنون وضعیت جامعه طوری است که نیازمند اتحاد و همدلی تمامی نمایندگان، دولت و مدیران دستگاههای اجرایی هستیم. حضور مسئولان در کنار مردم میتواند تا حدی آرامش را به جامعه تزریق کند و بهعنوان مهمترین اقدام، تیم اقتصادی دولت باید برنامهریزیهای دقیقتری برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور انجام داده و هرچه سریعتر وارد عمل شوند. مردم نیز باید در این شرایط، بیش از گذشته به فکر همنوعان و جامعه بوده و اعتماد لازم را به مسئولان برای عبور از این شرایط دشوار، داشته باشند.
* نظر شما درباره «محمدمهدی شهریاری»استاندار آذربایجانغربی چیست؟
استاندار آذربایجانغربی شخصیتی جوان، مردمی، پاک دست و دارای انگیزه خدمت هستند که در این دوره کوتاه انتصابشان، توانستهاند اقدامات خوبی را انجام دهند، بهنظر من، یکی از مهمترین اقدامات ایشان در حوزه جذب سرمایهگذاری خارجی است. برای شخص بنده، بهبود وضعیت بهداشت و درمان استان در برنامهریزیهای چهارسالهام برای دوران نمایندگی در اولویت قرار داشت که خوشبختانه استاندار محترم نیز در زمینه جذب سرمایهگذاریهای لازم در این دو حوزه، تلاشهای قابلتوجهی داشتهاند. امیدواریم که با همدلی مردم و مسئولان و همچنان حمایت نمایندگان مجلس، شاهد همگرایی بینظیری برای بهبود شاخصهای مهم و حیاتی اقتصادی و فرهنگی استان باشیم.
منبع: جاده تجارت
دیدگاه شما چیست؟